woensdag 25 mei 2016

De Luisterende Voyeur?

"Since sight is the sense by which human beings are mainly guided, we must regard it as the chief agent in the production of (sexual) forepleasure, though, at the same time, we must remember that it is precisely in the realm of sensuality that the so-called lower senses are most prominent." (p329, Otto Fenichel, The Scoptophilic Instinct and Identification)

Ik vraag me af of dat echt waar is, of alleen zicht, van alle zintuigen, op zo'n eenzame hoogte staat en in hoeverre het gehoor daar niet een treetje onderstaat? Heb je zoiets als een  luisterende voyeur? Of  een soort tegenhanger van een voyeur op het gebied van horen zoals misschien een Ecouteur? Geluid speelt nu natuurlijk een grote rol bij films of het nou om achtergrond muziek of om andere geluiden gaat zoals bijvoorbeeld een kreun, een zucht of een schreeuw. Geluid kan je gedeeltelijk sturen in het kijken of het helpt bij het opzwepen van bepaalde gevoelens en ervaringen. Al kan kijken natuurlijk ook een stille bezigheid zijn. Een 'peeping tom' kan vanuit een andere ruimte naar iemand kijken in volkomen stilte, maar als een stelletje bezig gaat geeft het geluid er een extra dimensie aan. Geluid kan zelfs ook gedeelte het beeld vervangen, omdat er een fantasie voor in de plaats wordt komt, denk maar aan de sekslijn. Er bestaat natuurlijk ook een andere mogelijkheid van de combinatie voyeurisme en geluid namelijk muziek. Die verbinding doet je vaak uitkomen bij de muziekclip maar liedjes kunnen volgens mij zelf ook voyeuristisch zijn. Je hebt de stalker song zoals Every Breath you Take - The Police: daarbij is wel de vraag of hij bij het kijken ook plezier beleeft, of One Way or Another - Blondie: in het refrein wordt wel meer op het stalker aspect gericht, terwijl in het couplet het voyeuristische aspect naar voren komt. Er zijn ook nummers die meer over het kijken naar een mooie vrouw gaan bijvoorbeeld: Pretty Woman - Roy Orbinson: een mooie vrouw die op straat loopt. Ayo Technology - Fifty Cent ft. Justin Timberlake of the Milow cover: een man die niet alleen via technologische middelen vrouwen wil bekijken maar ze ook in het echt wil ervaren. Stacy's Mom - Fountains of Wayne: een jongetje dat verliefd is op de moeder van een vriendinnetje. 


You're Beautiful - James Blunt: een man ziet ergens een vrouw die hij heel mooi vindt, maar realiseert zich dat het nooit iets gaat worden.  Jessie's girl - Rick Springfield: man die verliefd is op het vriendinnetje van zijn vriend en vooral kijkt naar hoe het meisje naar zijn vriend kijkt. Music to watch girls by - Andy Williams: de titel en deze zin "eyes watch, girls walk" zeggen waarschijnlijk genoeg maar deze regel wil ik jullie niet onthouden: "The Boys watch the girls while the girls watch the boys who watch the girls go by". What I go to school for - Busted:  jongens die verliefd zijn op een lerares, op het laatste lijkt ze hetzelfde te voelen of is dat nog steeds een deel van de fantasie?  She's So Lovely - Scouting For Girls: ia vooral gericht op het omschrijven van het uiterlijk van het meisje maar tegen het einde hint hij ernaar dat hij haar ook  echt krijgt. Mona Lisa - Nat King Cole: man zing over de glimlach van een vrouw en probeert erachter te komen wat die betekend, hij stelt de vraag of ze een echte vrouw of een schilderij is (om alleen maar naar te kijken).  Stiekem gedanst - Toontje lager: een man kijkt naar een vrouw en fantaseert dat hij met haar danst.  In al deze liedjes worden vrouwen bezongen die op een afstand worden bekeken en waar vaak ook om de een of andere reden een figuurlijke afstand tussen zit. Veel van deze liedjes hebben gemeen dat het fantasieën zijn die worden geprojecteerde op de vrouwen. Soms bekijken de mannen alleen de vrouwen en soms op  het einde lijkt het alsof die fantasie ook echt uitkomt, wat ik in sommige gevallen betwijfel. Wat deze nummers vooral doen is een beeld en/of fantasie schetsen van een voyeuristische situatie, je hebt daar geen echte beelden van nodig om het voor je te zien. De vraag is, is dit een vorm van voyeurisme? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten