dinsdag 24 mei 2016

De male gaze in de nieuwswereld


Laura Mulvey schrijft in haar essay “Visual Pleasure and Narrative Cinema” het volgende:

“In a world ordered by sexual imbalance, pleasure in looking has been split between active/male and passive/female. The determining male gaze projects its phantasy on the female figure which is styled accordingly. In their traditional exhibitionist role women are simultaneously looked at and displayed, with their appearance coded for strong visual and erotic impact so that they can be said to connote to-be-looked-at-ness”(837).

In dit essay bespreekt Mulvey hoe vrouwen in films geobjectiveerd worden en het object zijn van de mannelijke blik, oftewel de male gaze van zowel mannen in de film zelf als het publiek. Nu weten we dat  vrouwen in populaire cultuur vaak als object gebruikt worden, maar wat ik interessant vind is dat dit ook bij “serieuze” televisie gebeurt, zoals het nieuws.

Begin 2014 werd bekend dat nieuwslezeres Margreet Spijker (50) ontslagen werd bij het RTL nieuws, omdat “de hoofdredactie een nieuwe weg in wil slaan.” Ondanks dat het nooit expliciet is gezegd, vermoedden veel mensen dat het met haar leeftijd te maken had. Margriet werd opgevolgd door een jongere (vrouwelijke) collega, terwijl Rik Nieman (50) en Roelof Hemmen (53) er nog steeds zitten. Dit voorbeeld geeft aan dat ook in de nieuwswereld wordt gekeken met een mannelijke blik: de vrouwen die het nieuws lezen mogen blijven zolang ze de mannelijke kijker/redactie kijkplezier geven.


Een ander meer recent voorbeeld is het filmpje dat online kwam van de Amerikaanse weervrouw Liberté Chan. Terwijl zij het weer presenteerde kwam er een hand in beeld met een grijs vest en er Liberté werd verzocht om deze aan te trekken. Wat bleek, er hadden kijkers gemaild dat ze haar te bloot vonden gekleed. Na afloop las haar collega een aantal mails voor en de weervrouw reageerde met “Can we talk about my weather performance?!” Wat uit deze voorbeelden blijkt is dat Mulvey’s theorie over de gaze dus ook toepasbaar is op de nieuwswereld: de vrouw op tv is een spektakel dat voor kijkplezier moet zorgen. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten