woensdag 9 oktober 2013

Beauty and the geek makeover

"She has heavy eyebrows, keeps her hair bound tightly in a bun, and wears glasses, a drab dress and heavy shoes. By the time of the shot discusses earlier, signalling ther transformation in a beauty, the glasses have disappeared, along with the other signifiers of unatractiveness." - Mary Ann Doane, The female spectator

In "The Beauty and the Geek" worden aantrekkelijke vrouwen (the beauty) gekoppeld aan onaantrekkelijke mannen (the geeks). De vrouwen moeten zorgen dat de mannen aantrekkelijker worden en de mannen moeten zorgen dat de vrouwen intelligenter worden. Hoogtepunt van de show is de make-over van de mannen. De vrouwen zorgen dat de mannen een 'goed' kapsel krijgen, in plaats van veel gezichtsbeharing en een onverzorgd kapsel ("she has heavy eyebrows, keeps her hair boudn tightly in a bun"), de bril wordt vervangen door lenzen ("glasses"), en de geeks krijgen een hippe nieuwe outfit ("drab dress and heavy shoes"). Dat maakt deze make-over een stereotype klassieke hollywood make-over, maar dan bij de man in plaats van bij de vrouw.
Is het verwijderen van gezichtsbeharing, een bril, en het aandoen van hippe kleding om een persoon van onaantrekkelijk naar aantrekkelijk te maken dan toch niet zo genderspecifiek als Doane ons wil doen geloven?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten