dinsdag 1 oktober 2013

De Bechdel test



Deze cartoon komt uit 1985 en is een onderdeel van de serie ‘Dykes to Watch Out For’. De regel die in de strip wordt genoemd heet de Bechdel test, vernoemd naar de auteur van de strip Alison Bechdel. Volgens Mulvey, zijn vrouwelijke rollen in Westerns vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat de held iemand heeft om mee te trouwen.

In the Proppian tale, an important aspect of narrative closure is ‘marriage’, a function characterised by ‘princess’ or equivalent. This is the only function that is sex-specific, and thus essentially releates to the sex of the hero and his marriageability.
(Laura Mulvey – Afterthoughts on Visual Pleasure and Narrative Cinema)

Maar ook bij films in andere genres hebben vrouwen vaak als functie het ondersteunen van de held. De regels in de strip lijken simpel: er moeten minstens twee vrouwen in een film zitten, die met elkaar praten, over iets anders dan een man. Echter, de meeste films voldoen wel aan de eerste regel en vaak ook nog wel aan de tweede, maar als twee vrouwen met elkaar praten gaat het toch meestal over mannen.

Natuurlijk zegt de Bechdel test niets over hoe goed een film is (Mean Girls 2 doorstaat de test en persoonlijk vond ik dat een hele slechte film), maar het is toch interessant om te zien dat films voornamelijk over mannen gaan.


Op www.bechdeltest.com kan je zien welke films wel en welke films niet de test halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten