maandag 30 september 2013

'MEN SELDOM MAKE PASSES AT GIRLS WHO WEAR GLASSES'


'The woman with glasses signifies simultaneously intellectuality and undiserability; but the momen she removes her glasses (a moment which, it seems, must almost always be shown and which is itself linked with a certain sensual quality) , she is transformed into spectacle, the very picture of desire.'
(Mary Ann Doane, "Film and the Masquerade: Theorizing the Female Spectator", p. 236)

In dit korte clipje uit de film Not Another Teen Movie (2001) wordt onpopulaire 'high school' student Janey Briggs omgetoverd tot een lustobject door de verwijdering van haar bril en het losgooien van haar vrouwelijke manen.
De film zelf is een parodie op allerlei clichés omtrent het genre van de 'teen movie' en wat hier dan ook extreem wordt uitvergroot is de transformatie van een lusteloos sulletje naar een begeerlijke en seksueel verleidelijke vrouw.

De quote uit het artikel riep bij mij allerlei scènes op uit films, zowel recentelijke als oudere, waarin het moment van de verwijdering van de bril leidde tot een meer begeerlijke, actieve vrouw.



Zeer bekend is wellicht ook Rocky Balboa die in de film Rocky (1976) zijn liefje Adrian met seksualiteit kennis leert maken nadat hij haar bril afneemt. Ook hier verdwijnt haar sullige imago en wordt ze actiever. Interessant hierbij is dat, hoewel ze dit wordt, ze nog steeds vastzit aan de rol van de rustige, elegante en zelfbeheerste vrouw. Uiteraard vanzelfsprekend in een film franchise gedomineerd door mannen en mannelijke sport waar de vrouw als ondersteuning dient.
We willen natuurlijk niet dat Adrian ons castratieangst aanjaagt! 

Ironisch genoeg, om te reageren op de titel van deze post:
'Rocky made a pass at girl who wore glasses'.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten