maandag 23 september 2013

Heldin 'Brave'


What counts is what the heroine provokes, or rather what she represents. She is the one, or rather the love or fear she inspires in the hero, or else the concern he feels for her, who makes him act the way he does. In herself the woman has not the slightest importance’ (Mulvey 837).

Mulvey citeert hier Budd Boetticher omtrent het vrouwelijke personage in film. Ze geeft hiermee aan dat het vrouwelijke personage in film enkel dient om de man te ondersteunen in zijn heldhaftigheid.
Hiermee impliceert ze dat een vrouwelijke held, een heldin, (bijna) nooit voorkomt in de narratieve film-geschiedenis.
 Tegenwoordig lijkt het nog steeds lastig om een vrouw te portretteren als heldin in een film, ze wordt wel een heldin wanneer zij het moederschap goed vervult, maar dit is dan vaak in relatie tot haar man en kinderen. Voor de kijker kan dit een reflectie op zijn/haar eigen moeder.

In 2012 werd de animatiefilm ‘Brave’ uitgebracht waarin een prinses een heldhaftige rol bekleedt. Het duurt 16 jaar voordat Pixar –het productie bedrijf- een film uitbrengt met een vrouw in de hoofdrol.  Filmliefhebbers wisten niet goed hoe ze hierop moesten reageren.

Dit roept de volgende vraag bij mij op; zit de filmindustrie anno 2013 nog steeds vast in de rolpatronen van ‘mannelijke held’  – ‘vrouwelijke ondersteuning’ zoals Mulvey zei?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten