woensdag 25 september 2013

Objectiveren en Seksualiseren van Mannelijke K-pop Sterren

http://seoulbeats.com/2013/09/abs-new-thighs-sexual-marketing-male-minors/

"[...] When someone gazes intently at an object, we say that he 'devours it with his eyes'." - Otto Fenichel


"[...] images of men that are offered as sexual spectacle. On the one hand, this is a visual medium, these men are there to be looked at by women. On the other hand, this does violence to the codes of who looks and who is looked at (and how), and some attempt is instinctively made to counteract this violation."- Richard Dyer

In het artikel waar ik hier naartoe link, wordt er gesproken over het objectiveren van (jonge) mannelijke K-pop sterren (K-pop is Koreaanse popmuziek). In onder andere muziek video's, tv programma's en optredens wordt het steeds normaler om te 'ab flashen'. De schrijfster van het artikel is van mening dat dit een zelfde ontwikkeling is als het steeds meer laten zien van huid door vrouwelijke (K-pop) sterren.  Ik ben van mening dat dit iets ingewikkelder ligt, omdat het bij vrouwelijke sterren voor de hand lijkt te liggen dat er een 'feminiene' houding wordt aangenomen, waarbij het gaat om het bevredigen van de man die kijkt (zoals Berger beschrijft in Ways of Seeing).
Bij mannelijke K-pop sterren is dat wat gecompliceerder. Door een rol aan te nemen waarbij er naar je gekeken wordt, plaatsen ze zichzelf in een feminiene positie. Daarnaast zijn de fans van deze mannelijke K-pop sterren vrijwel allemaal (oudere) vrouwen. Door de 'blik' van de vrouwelijke fans worden de K-pop sterren geobjectiveerd en geseksualiseerd. Ze worden, zoals Otto Fenichel schrijft, als het ware verslonden met de ogen. Hierbij kijken de vrouwelijke fans met een 'masculiene' blik naar de sterren. Maar, zoals Richard Dyer schrijft, ligt het iets gecompliceerder. De mannelijke sterren worden weliswaar geobjectiveerd en geseksualiseerd, maar zij nemen wel degelijk een masculiene houding aan, waarbij ze hun spieren tonen (en dus actief zijn, wat een kenmerk lijkt te zijn van de dominante, masculiene man) en daarbij dus hun dominante rol in het kijken weer proberen in te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten