zondag 29 september 2013

Tip voor oktober: 'La Vie d'Adele' en the 'male gaze'

Yasco Horsman schreef voor De Filmkrant van oktober een artikel over Laura Mulvey, the 'male gaze' en de grote Cannes-winnaar La Vie D'Adèle. Deze film is nu al een van de meest controversiële films van 2013 (al moet Nymphomaniac van Lars von Trier nog uitkomen natuurlijk....), deels omdat de actrices in verschillende interviews de methodes van regisseur Abdellatif Kechiche bevragen, deels omdat de lesbische seksscènes als omstreden worden beschouwd, waaronder door de schrijfster van de graphic novel Blue Is The Warmest Colour (waar de film op gebaseerd is). Regisseur Kechiche maakte eerder Vénus Noire, deze zullen we in week 6 bekijken.

Lees het artikel van Yasco hier, wellicht handig voor de mensen die na het vorige college nog eens willen nalezen hoe Laura Mulvey's argument nu ook alweer precies in elkaar zat, en hoe je dit toepast op een 'case study': http://www.filmkrant.nl/TS_oktober_2013/9940

La Vie D'Adèle draait vanaf 10 oktober in de Nederlandse filmtheaters, dus wellicht alvast een kijktip! (en vergeet als je gaat uiteraard niet een exemplaar van De Filmkrant mee te nemen). Op zondag 13 oktober is er om 13.00 uur in EYE Amsterdam tevens een inleidend debat op de film met onder andere Anneke Smelik, Professor of Visual Culture (RU Nijmegen) en Coen van Zwol, filmcriticus van NRC Handelsblad.

1 opmerking:

  1. Bedankt voor de tip!! Het lijkt me een hele mooie film. Ik ga deze zeker kijken! :)

    BeantwoordenVerwijderen